Bästa reseförsäkringen: Allt du behöver veta inför resan

Bästa reseförsäkringen: Allt du behöver veta inför resan

Du ska aldrig resa utomlands utan reseförsäkring. Att skaffa sig en reseförsäkring något av det viktigaste man ska göra inför resan, men också något man hoppas på att inte behöva använda. 

En reseförsäkring behöver inte vara dyr heller och i många fall ingår ett bra skydd i hemförsäkringen. Därför har vi sammanställt allt du behöver veta för att vara rätt försäkrad under din nästa semesterresa. 

bästa reseförsäkringen: allt du behöver veta inför resan.

Du sitter vid datorn och har precis hittat din drömresa (med hjälp av glooby emoji smiley) och ska slutföra bokningen när reseföretaget frågar.. Skulle du vilja teckna en reseförsäkring? 

Du blir lite fundersam.. Behöver jag det? Har jag någon försäkring? Eftersom man är lite osäker kan det hända att man tackar ja till erbjudandet. Vilket i många fall kan det vara ett onödigt klick!

I de flesta fall är hemförsäkringen den bästa reseförsäkringen vid en vanlig semesterresa. Men det beror på! Har du planerat något lite mer äventyrligt? Hoppa bungy-jump? Åka off-pist i Alperna? 

Om du planerar en lite mer riskfylld aktivitet än vanligt så räcker kanske inte hemförsäkringen och du kan vara tvungen att betala extra för en tilläggsförsäkring. 

Vi på glooby tycker det är viktigt att du har rätt försäkringsskydd under din nästa semesterresa - oavsett om du planerar en vanlig semesterresa eller att dyka i Maldiverna. Därför har vi sammanställt en omfattande guide om hur du hittar den bästa reseförsäkringen inför din nästa resa. Dela gärna vidare med era reskamrater! 

Vilken är den bästa reseförsäkringen?

bästa reseförsäkringen

Hemförsäkring

Den bästa reseförsäkringen för ett grundläggande försäkringsskydd är hemförsäkringen. I hemförsäkringen ingår alltid en reseförsäkring och du behöver inte betala något extra. 

Reseförsäkringen gäller i 45 dagar och är den bästa reseförsäkringen om du ska på en "vanlig semesterresa". Försäkringen ger ett väldigt bra grundskydd men gäller inte om du ska vara borta längre än 45 dagar, arbeta eller studera utomlands eller vara lite extra äventyrlig. 

När måste man utöka hemförsäkringen?

Vad som ingår i hemförsäkringen varierar mellan alla de olika försäkringsbolagen. Läs igenom försäkringsvillkoren hos ditt försäkringsbolag. Du kan vanligtvis köpa en tilläggsförsäkring av ditt hemförsäkringsbolag.  Om du inte har någon hemförsäkring, så finns separata försäkringar att teckna som har liknande skydd som hemförsäkringen.

Reseförsäkring efter 45 dagar

Om din resa vara längre än 45 dagar behöver du ett tillägg till hemförsäkringens reseskydd (vanligtvis kan du förlänga hemförsäkringens skydd upp till ett år). 

Kom ihåg att göra detta innan du åker! Det går att förlänga försäkringen under resan. Visar det sig dock att försäkringen löper ut under resan kan det vara mycket svårt att skaffa en försäkring. 

Studera eller arbeta utomlands

Hemförsäkringen gäller inte heller om du ska studera eller arbeta utomlands. Om du till exempel ska arbeta utomlands som Au Pair eller studera på ett utländsk universitet.

Då behöver du en särskild försäkring! Vanliga reseförsäkringar gäller endast för turister och försäkringsbolagen har undantag för skador som har med arbete eller praktik att göra. 

Försäkringsbolagen kräver vanligtvis intyg från skolan eller arbetet utomlands för att teckna din försäkring. Alla utbytesstudenter omfattas även av statens försäkring för utlandsstudier.

Extremsport eller äventyrsresor

Det kan verkligen vara lockande att åka skidor off-pist på alpresan, dyka eller hoppa fallskärm från 10.000 meter. 

Oavsett hur lockande det är, så är det viktigt att du innan resan kontrollerar om din hemförsäkring har ett undantag i villkoren för "riskfyllda aktiviteter". 

Om det visar sig att din hemförsäkring inte täcker detta, så finns tilläggsförsäkringar för den som gillar att tänka på gränserna och åka iväg på äventyrsresor! Rekommendationer kommer längre ner i artikeln. 

Reseförsäkring via bankkortet

Förutom ett mycket bra grundskydd med hemförsäkringen, så kan du helt gratis utöka ditt reseskydd med ditt bankkonto. Det brukar ingå ett avbeställningsskydd i kontokortsförsäkringen, som inte ingår i hemförsäkringen. 

Försäkringen gäller även om du betalar din resa via din internetbank. Kom ihåg att din resekompis inte skyddas om du betalar för dennes resa. Förutom detta kan du även få ersättning för försenat eller uteblivet bagage med kontokortsförsäkringen. Kontrollera detta med din bank innan resan. 

Utökat reseskydd

Vill du försäkra dig ytterligare så finns hemförsäkringens resetillägg som kostar runt 300 kronor. Resetillägget gäller alla resor under ett år och gäller alla som står på hemförsäkringen.

Det finns även ett avbeställningsskydd, vilket är detsamma som i kontokortsförsäkringen. Fast med hemförsäkringens resetillägg har du självriskeliminering eller ersättningsresa om man du blir sjuk och sängliggande under större delen av semestern. 

Det är ungefär samma försäkring som reseföretagen brukar erbjuda vid resebokningen. Så tacka inte ja till deras erbjudanden innan du kollar med ditt försäkringsbolag.

Separat reseförsäkring

Om du inte har en hemförsäkring eller vill försäkra dig ännu mer, så kan du teckna en separat reseförsäkring for cirka 100 kronor per resdag. Försäkringen täcker allt som övriga försäkringar täcker och ibland finns ett mycket bättre skydd i dessa. 

Du kan välja en heltäckande försäkring och flera olika nivåer av skydd, i många fall även med självriskeliminering. Nackdelen är att det kan bli dyrt och att du blir dubbelförsäkrad. Var noga med att berätta vilka försäkringar du har för försäkringsbolaget - så du inte dubbelförsäkrar dig. 

Vem täcker vad om olyckan är framme?

bästa reseförsäkringen - fallskärm

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd ingår vanligtvis om du betalar din resa med bankkonto eller tecknar en utökat reseskydd med hemförsäkringen. Om du måste avboka resan på grund av sjukdom eller olycka kräver försäkringsbolaget att du visar ett läkarintyg. Kom ihåg att avbeställningsskydd inte gäller om du var sjuk när du bokade resan.

Om det skulle hända någonting hemma, som till exempel en brand, inbrott eller annan allvarlig skada. Kräver försäkringsbolaget kopia på polisanmälan eller ett intyg från försäkringsbolaget som ersätter skadan.

Om någonting skulle inträffa, försök att avboka din resa så snart du kan. Du ersätts inte för kostnader på grund av att du dröjer med avbokningen. Skulle det finnas kostnader som kan återbetalas av rese- eller transportbolag, så får du själv kräva detta av företagen.

Sjukdom, skada eller överfall på resan

Som EU-medborgare har du rätt till sjukvård inom EU. Du kan beställa det så kallade "EU-kortet" helt gratis från Försäkringskassan. Med EU-kortet har du rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när du är i ett EU/ESS-land eller Schweiz. EU-kortet ger dock inte ersättning för till exempel hemresor med ambulansflyg. När du reser till ett europeiskt land är det nödvändigt att ha en reseförsäkring.

EU-kortet från försäkringskassan

(Så här ser EU-kortet ut, du kan beställa ett gratis på Försäkringskassan)

I alla hemförsäkringars reseskydd ingår överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd. Om du skulle du råka ut för en misshandel, behöva ett juridiskt ombud eller om någon riktar skadeståndskrav mot dig.

Om du skulle råka ut för sjukdom eller skada utomlands och är i akut behov av hjälp ska du kontakta försäkringsbolagets larmcentral. Kom ihåg att anteckna deras nummer innan du reser iväg.

Riskfyllda aktiviteter på resan

bästa reseförsäkringen: dykning

För äventyrsresande blir det lite svårare med försäkringar. Det finns nästan inga försäkringsbolag som ersätter skador för ”riskfyllda aktiviteter”. Till detta räknas aktiviteter som till exempel dykning och fallskärmshoppning. Innan du reser bör du kontrollera om din försäkring täcker den aktivitet du tänkte ägna dig åt under din utlandsvistelse.

Om det skulle visa sig att försäkringsbolaget inte räcker aktiviteten, bör du skaffa dig en kompletterande försäkring. Du kan isåfall vända dig till försäkringsbolaget ERV som erbjuder en extremsportförsäkring. Försäkringen har inga undantag och du kan ägna dig åt vilket extremsport du vill, under förutsättning att den är laglig i landet.

Förseningar på resan

Med hemförsäkringen kan du få ersättning för både försenat bagage och personförsening. Det kan till exempel hända att du eller någon som omfattas av din hemförsäkring blir försenad till ett anslutningsflyg eller liknande. Läs igenom villkoren noggrant.

Bestulen på resan

När det kommer till stöldförsäkringar, så rekommenderar vi först och främst att du tänker dig för och försöker minimera risken för att bli bestulen så mycket som möjligt. Om du mot all förmodan skulle bli bestulen under resan krävs bland annat att du visar kopia på polisanmälan (kan vara krångligt i vissa länder) för att få ersättning.

Mobiltelefoner, datorer, klockor med mera kallas enligt försäkringsbolagen för "stöldbegärlig egendom". Ersättning för detta betalas normalt bara vid speciella situationer, som vid råd eller väskryckning. Om du dessutom vill skydda dig mot ficktjuvar så finns en särskild tilläggsförsäkring (oturs-/drulleförsäkring) eller så kan du teckna utökat reseskydd för hemförsäkringen.

Ingen vill bli bestulen under resan och därför är det viktigt att minimera risken så mycket som möjligt. Vi rekommenderar att du lämnar så mycket som möjligt av dina värdesaker i hotellets värdeskåp, en så kallad ”safety box”.

Visa inte upp dina värdesaker eller pengar offentligt. Om landet är pålitligt och möjlighet finns, kan det vara bra att betala så mycket som möjligt med bankkort.

Om du utsätts för stöld under semesterresan ska du så snart som möjligt göra en polisanmälan. Du behöver som sagt en kopia på polisanmälan för att få ersättning. Kom ihåg att ta med dig uppgifter om hur du spärrar bank- och kreditkort samt telefon.

Spara alla papper och kvitton på eventuella nyinköp som du måste göra på grund av stölden. Många svenska försäkringsbolag har en gemensam larmcentral, SOS-international, dit du kan vända dig om du blir bestulen, sjuk eller råkar ut för en olycka (Telefon +45 70 10 50 50).

Köra bil utomlands

Om du ska hyra bil, motorcykel eller andra motorfordon på din utlandsresa så bör du känna till att försäkringsskyddet är sämre än vad vi är vana vid i Sverige. Om du åker ett svenskregistrerat fordon omfattas du av den svenska trafikförsäkringar om du råkar ut för en personskada i en trafikolycka utomlands.

Om du däremot ska hyra bil, motorcykel eller annat är risken stor att försäkringen ger ett ett dåligt skydd eller ingenting över huvud taget. Du bör därför skaffa dig en särskild så kallad förarplatsförsärking. Annars är risken stor att du inte får någon ersättning alls om du råkat ut för, eller orsakar en olycka.

Läs igenom hyresvillkoren noggrant. Risken är dock stor att hyresvillkoren står på annat språk (be isåfall om hyresvillkor på engelska).  Vi rekommenderar dig isåfall att komplettera din försäkring. Risken är för stor att försäkringen ger dåligt skydd eller inget skydd alls.

Det kan bli riktigt dyrt att hyra bil utomlands! Det finns bluff-företag som skickar räkningar på påstådda skador som ibland kan uppgå till flera tusen kronor. Du ska vara försiktig när du hyr bil och läsa igenom försäkringsvillkoren noga. Kom ihåg att fotografera bilden både före och efter du har hyrt den. Då kan du skydda dig mot oväntade räkningar.

Att tänka på

Spara kvitton

Det är aldrig dumt att vara försiktig! Kom ihåg att spara alla kvitton i original. Det finns alltid särskilda villkor och begränsningar i alla olika försäkringar och då är det viktigt att kunna styrka sina inköp. Förseningar ska intygas av transportföretag och läkarbesök av doktor.

Dubbelförsäkra dig inte

Akta dig för dubbelförsäkringar! Flera försäkringsbolag ersätter dig inte om du har samma försäkring hos ett annat försäkringsbolag. Var noggrann med att alltid uppge vad du har idag för försäkringar när du tecknar försäkring. Annars finns risken att du betalar två gångar för något du bara får tillbaka en gång.

Läs på!

Läs noggrant igenom försäkringsavtalen från ditt försäkringsbolag innan du reser iväg. 

Sammanfattning

Res aldrig utan försäkring!

Att resa helt utan försäkring är bara dumt och det är väldigt svårt att köpa en försäkring när du redan åkt iväg. Den bästa försäkringen för en bra grundskydd är hemförsäkringen som räcker i 45 dagar. Förutom detta kan du försäkra dig ytterligare genom att betala med bankkort. För den vanliga resan räcker den här typen av försäkringar.

Ska du vara borta längre, arbeta, jobba eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, kan du antingen förlänga hemförsäkringens reseskydd eller köpa en separat försäkring.

Hoppas det här inlägget var till nytta och var försiktiga på era resor! emoji smiley

Är det något speciellt ni vill att vi tar upp på bloggen? Kontakta oss på info@glooby.com.

 

Written by